Drone Yarışı Nedir?
01
Jul

Drone Yarışı Nedir?

Drone Yarışı Nedir?

Drone yarışı, drone pilotlarının inanılmaz hızlı ve çevik dronelar yaratarak, belirli bir pist üzerinde mümkün olan en hızlı şekilde giderek birbirleriyle yarışmalarıdır. Günümüzde hemen hemen bütün drone yarışları FPV (First Person View – Birinci Kişi Görüşü) sistemleri kullanılarak yapılmaktadır.

FPV sistemi,  pilotların sanki droneun kokpitinde oturuyormuş gibi, drone üzerine eklenmiş bir kamera ile birinci kişi görüşü ile kontrol etmesi anlamına gelmektedir. Bazı pilotlar özel FPS monitörleri kullanırken, çoğu pilotlar da bu iş için özel olarak üretilmiş FPV gözlükleri kullanarak uçuş yapmaktadır.

FPV uçuşları genel olarak Uzaktan Kumandalı (UK) Uçaklar kullanılarak yapılmaktaydı ancak geçtiğimiz son 2 yılda, multi-rotor drone denilen daha stabil, daha kolay uçurulan ve UK Uçaklara göre daha çevik birden fazla motorlu cihazlar oldukça popüler olmaya başladı. 2013’ün sonundan 2016’ya kadar, insanlar standart olarak düşünülen multi-rotor dronelara göre çok daha küçük FPV dronelar yapmaya başladılar. Bu da eskisine göre manevra kabiliyeti daha yüksek olup aynı zamanda daha dar alanlara girebilen ve kazalara daha dayanıklı dronelar ortaya çıkmasını sağladı. Bu mini FPV dronelar kullanılmaya başladıktan sonra, FPV Drone Yarışlarının gelecekte oldukça popüler olacağı su götürmez bir gerçekti.

Drone yarışları hali hazırda büyük bir hız ve popülarite ile dünyada start almış durumda. Şu anda drone yarışları ile uğraşan kişiler, yeni bir spor dalının öncüleri konumundalar. FPV Drone yarışlarının ne olduğu, hangi teknolojinin kullanılacağı ve en önemlisi gelecekte bir drone yarışçısı olmanın ne anlama geldiğini belirleyecek olan bizleriz.

Başlamak İçin Ne Lazım?

Drone yarışçısı olabilmek için, ilk olarak bir drone sahibi olmanız veya drone parçalarına sahip olmanız gerekiyor. Bunun için bir yarış drone, bolca batarya, batarya şarj cihazı, iyi bir uzaktan kumanda, FPV gözlüğü, video alıcısı ve birkaç diğer malzemeye ihtiyacınız var. Merak etmeyin başka bir yazımızda bütün bu parçalara detaylıca gireceğiz. İlgili yazıda, hangi parçayı neden ihtiyacınız olduğunuz ve nereden bulabileceğiniz hakkında bilgiler vereceğiz.

Olağanüstü bir FPV yarış dronu oluşturmak için gerekli olanlar

Şimdiye kadar kendinize şu soruyu olmuş olmalısınız:

“Dronumun drone yarışları için iyi durumda olduğunu nasıl anlayacağım?”

Olağanüstü bir yarış dronu oluşturmak için tabi ki birçok detaya hâkim olmalısınız ancak biz en önemlilerini sizin için not ettik.

Hız:

Doğal olarak hızlı giden bir drone sahibi olmanız gerekiyor ama ne kadar hız gerekiyor? Genelde droneların 60km gibi bir ortalama hızları olsa da FPV yarış droneları 80km/h hızlara oldukça kolay çıkabilirler (bazen çok daha üzerine). Yüksek hızlara ulaşmak için yapabileceğiniz birçok şey bulunmakta. Daha hızlı gitmenin en kolay yollarından biri yüksek voltajlara sahip çok daha güçlü bataryalar kullanmak (geleneksel 11.1V yerine 14.8V bataryalar). Bir diğer yöntem ise droneun ağırlığını azaltmaktır. GPS, OnScreenDisplay (OSD), fazla uzun kablolar, ağır iniş takımları gibi gereksiz parçaları dronedan çıkartabilirsiniz.

Görüş:

FPV kamerası, drone yarışları için en önemli parçalardan birisidir. Dronelar ileriye doğru uçarlarken ne kadar hızlı gittiklerine bağlı olmak üzere 1 dereceden 80 dereceye kadar öne, arkaya, sağa ve sola yatabilirler. Bu yüzden her yöne eğilebilen özel kameralar kullanmak son derece önemlidir. Böylece, drone öne eğildiğinde nereye gittiğinizi görebilirsiniz. Ayrıca FPV kamerasının oldukça dayanıklı olması, 60 fps gibi yüksek frame hızına sahip olması ve geniş bir FOV’a (Field of View – Görüş Açısı) sahip olması gerekir.

İyi bir Uçuş Kontrolcüsü:

Birçok kişi, drone yarışı konusunda düşündüğünden uçuş kontrolcüsünü fazla önemsemez ancak bu cihaz dronunuzu havada stabil tutan tek parçadır. Drone yarışı konusunda ciddiyseniz, CleanFlight olarak bilinen firmware çalıştırabilen iyi bir uçuş kontrolcüsü edindiğinizden emin olmalısınız. Mini yarış droneları için en iyi firmware CleanFlight’tır.

Dayanıklılık ve Tamir Edilebilirlik:

Drone yarışı yaparken, her üç uçuştan birinde mutlaka kaza yapacağınız neredeyse garantidir, aksi takdirde yeterince hızlı uçmuyorsunuz demektir. Bazıları fazla kaza yapar, bazıları az kaza yapar fakat herkes mutlaka kaza yapar. Bu yüzden alacağınız drone çerçevesinin kırılmadan onca birçok darbe alabilecek dayanıklılıkta olmasına özen göstermelisiniz. En sık kullanılan FPV yarış drone çerçevesi 230mm ile 300mm arasındaki boyutlardadır.