Kış Olimpiyatları’nda dronelar dünya rekoru kırdı!
13
Jan

Kış Olimpiyatları’nda dronelar dünya rekoru kırdı!

1218 adet drone ile oluşturulmuş metrelerce büyüklükte bir kuşu bir stadyumun üzerinde ışık şöleni şeklinde görebilmek nasıl bir duydu hiç düşündünüz mü? Bu sayıda drone ile bir snowboard, kayakçı ve Olimpik yüzüğün şekillerini hava oluşturmak için ne kadar planlama yapmak gerekir? Plan bu olsa da bu seneki Olimpiyat Açılışlarında teknik aksaklıklar sebebiyle canlı olarak yapılamasa da, önceden kaydedilmiş versiyonunda 1218 adet drone ile dronelar dünya rekoru kırdı.

Bu olay, Guiness Rekorlar Kitabı’na en fazla insansız hava aracının simultane olarak uçması olarak girdi ve 2016’da Almanya’da 500 adet drone ile kırılan rekoru da geride bırakmış oldu. İki rekor da Intel’in Shooting Star droneları ile kırıldı. Intel’in her biri 250 gramdan daha hafif olan droneları Singapur’daki kalabalıkların üzerinde uçarak harika bir görsel şölen gerçekleştirdiler. Ayrıca geçtiğimiz hafta Super Bowl’da Amerikan bayrağı şeklinde ve yine geçen sene Los Angeles’ta Dodger Stadyumu’nda Wonder Woman logosu şeklinde uçmuşlardı. Bu sene de Kış Olimpiyatları’nın madalya törenlerinde tekrar görülecekler. Intel’in köpük ve plastikten oluşturulmuş her bir drone’u, 4 milyar renk kombinasyonu üretebilen LED’ler ile donatılmış durumda. Ayrıca bütün bir drone filosu tek bir kişi ve tek bir bilgisayar ile kontrol edilmekte.

İnsanlar sadece tek bir drone uçururken bile zorlanabilirken, biz daha yeni yeni engel önleme özelliği olan son kullanıcıya özel üretilmiş dronelarla tanışmaya başladık. Ancak, her biri çok renkli LED’lerle donatılmış ve yaşayan canlıların en karmaşık hareketlerini yaşamın daha büyük bir rekreasyonunda yaratmakla görevlendirilen birbirine yakın 1,200 dronun başlatılması için ne gerekiyor? Bu video, Intel’in drone ekibinin 2018 Kış Olimpiyatları açılış töreninde karşılaştığı zorluklardan bazılarına dalış yapıyor. Dondurucu sıcaklıklara ve sürekli değişen hava şartlarına rağmen, ekip sonunda bir önceki dünya rekoru olan 500 adet Shooting Star drone sayısını ikiye katladılar ve ortaya çarpıcı görüntüler çıktı. Ancak dronelar planlandığı gibi yerden kalkamadı. Rekorun izlendiği video, açılış seremonisinden erken bir saatte gerçekleştirildi. Amca bu gösteri Pyeonchang’daki izleyiciler veya atletler tarafından canlı izlenemedi. Dronelardan sadece 300 tanesi açılış seremonisinde canlı olarak uçabildi ve Olimpiyat işaretini oluşturdular.

intel-drone

Intel’in bu eğlence amaçlı kullandığı dronelar son derece hafif ve rüzgâra kolayca maruz kalabilir malzemeden yapıldığından kolayca rotalarından şaşabilmektedirler. Her bir droneu bağımsız olarak çalıştıran teknoloji, mükemmel senkronizasyona geçmek için yüzlerce bireysel aracı doğru bir şekilde koordine etmek için inanılmaz derecede karmaşık olmalıdır. Öyle görünüyor ki, böyle bir aşamada düzenli ve güvenilir drone ışık şovları yapmamız biraz zaman alabilir, ancak bu kesinlikle bir başlangıç.

Levent OKTAY